Hoogsensitiviteit (HSP) positief omkaderd.
HSP´ers denken anders dan niet HSP´ers en ze hebben anders functionerende hersenen.
Iemand met HSP heeft een anders werkend zenuwstelsel waardoor er meer prikkels binnenkomen. De filter in de hersenen voor inkomende prikkels is er niet waardoor alle prikkels op eender welk moment binnenkomen. Daarnaast vuren personen met HSP meer spiegelneuronen en bij de verwerking van prikkels worden meerdere hersengebieden aangesproken. In het blog-item ´HSP - wat is het?´ kan je daaromtrent meer lezen.
Om die reden halen HSP´ers meer informatie uit de omgeving en context. Keerzijde van de medaille is wel een hogere kans op overprikkeling en stress.
Wie zich niet bewust is van zijn hoogsensitiviteit en daar niet naar leeft, heeft meer kans op werkstress en leeft vaak met een gevoel van onbehagen en anders zijn. HSP´ers staan altijd klaar voor de ander en kunnen moeilijk nee zeggen.
Een HSP-er die niet steeds in de valkuilen stapt en de overprikkeling kan vermijden kan zijn sensitiviteit als talent inzetten! Personen met HSP zijn prosociaal (gericht op de ander en op het grotere geheel), kunnen goed cultuuronafhankelijk denken, zijn creatief en in staat om diepgaande analyses te maken. Ze kunnen in vergelijking tot personen zonder dit kenmerk meer non-verbale informatie uit de context halen.
Omwille van bovenstaande voordelen kunnen personen met HSP innovatie op de werkvloer faciliteren. In het blog-item ´Hoogsensitiviteit als facilitator voor innovatie en groei´ kan je hierover een inspirerende video van Prof. Dr. Elke Van Hoof vinden.
In het najaar van 2016 volgde Mathieu de opleiding ´HSP voor professionals´ onder leiding van Prof. Elke Van Hoof aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). In deze opleiding worden alle bestaande wetenschappelijke onderzoeksresultaten over HSP met de meest recente neuropsychologische inzichten gecombineerd. Prof. Elke Van Hoof schreef in dezelfde periode het boek ´Hoogsensitief´. In het blog-item ´HSP wetenschappelijk aangetoond´ kan je daaromtrent meer lezen.
Het maakt verschil als je als hoogsensitief persoon met je eigenschap hebt leren omgaan of niet. Het is daarom van belang dat een persoon met HSP de valkuilen én kwaliteiten van dit persoonlijkheidskenmerk leert begrijpen.
Een coachingstraject kan je helpen om te onderzoeken wat HSP voor jou betekent en hoe je deze eigenschap als een talent en kracht kan ervaren en inzetten. In een coachingstraject bij Mathieu kunnen volgende zaken aan bod komen:
- Wat is hoogsensitiviteit? Ben ik hoogsensitief?
- Hoe kan ik mijn hoogsensitiviteit als een kracht zien?
- Wat zorgt in mijn leven voor overprikkeling? Hoe kan ik de overprikkeling vermijden?
- Hoe kan ik dit aangeboren persoonlijkheidskenmerk als een talent gaan inzetten?
- Hoe kunnen we overprikkeling, stress en burnout begrijpen vanuit de fysiologie van de hersenen?
- Waarom zijn positieve psychologie, mindfulness en verbindende communicatie belangrijk?
- Wat zijn de positieve kenmerken van HSP?
- Wat zijn de valkuilen van hoogsensitiviteit?
- Hoe kan een persoon met HSP zich openstellen voor het leven, voor anderen?
- Waarom is autonomie en magie zo belangrijk voor personen met HSP?
- Hoe communiceer ik over HSP?
- ...
De persoonlijkheid van een persoon is meer dan één facet. Je kunt bijvoorbeeld extravert zijn, maar daarnaast ben je nog heel wat dingen. Zo gaat dit ook met hoogsensitiviteit. Je kunt hoogsensitief zijn, maar de mate waarin dat een probleem zou kunnen zijn, wordt door nog andere persoonlijkheidskenmerken beïnvloed. Door context elementen en de manier waarop je in jouw leven met uitdagingen omgaat.
Meer lezen over HSP?
´Wist je dat´ op de website van Te Gek
https://www.tegek.be/hoogsensitiviteit/wat-is-hoogsensitiviteit/wist-je-dat.html
Artikel HSP (Knack mei 2015)