Mathieu Devies

Hoogsensitiviteit als facilitator voor innovatie en groei.

In onderstaande bewerkte en samengestelde ´teaser´-video spreekt Prof. Dr. Elke Van Hoof over hoogsensitiviteit. Ze stelt dat personen met HSP diegenen zijn die in het bedrijfsleven "grote sprongen kunnen maken binnen groepen van mensen". Hoe kan hoogsensitiviteit op de werkvloer innovatie en groei stimuleren?

Video auditorium AED Studios te Lint
Met dank aan Prof. Dr. Elke Van Hoof en CRONOS! :)

Ik haal enkele thema´s uit de video aan:

  Personen met HSP hebben in vergelijking tot mensen zonder dit persoonlijkheidskenmerk anders werkende hersenen. Diepgaande verwerking is kenmerkend voor HSP. Bovendien is er in de hersenen geen filter voor binnenkomende prikkels.
 
Kortom en ondertussen veelvuldig wetenschappelijk bewezen: "in de hersenen van personen met HSP verloopt duidelijk iets anders dan in de hersenen van mensen zonder dit persoonlijkheidskenmerk".

  Personen met HSP zijn in staat om veel input uit de omgeving op te vangen. Om dit te doen moeten ze hun aandacht niet extra richten of vasthouden. Het opvangen en verwerken van prikkels uit de omgeving gebeurt vanzelf. Personen met HSP hebben de vaardigheid om non-verbaal gedrag te lezen. In groepen van mensen kunnen ze de kwaliteit van de onderlinge relaties detecteren. Wanneer personen met HSP gesteund worden, kunnen ze om die reden in het bedrijfsleven veel betekenen. Personen met HSP vertonen bovengemiddeld proactief en prosociaal gedrag.

  Personen met HSP zijn meesters in manipulatie. Ondanks de negatieve bijklank van het woord ´manipulatie´, vertelt Prof. Dr. Van Hoof dat dit een waanzinnig talent is. Personen met HSP kunnen mensen met gemak en zonder te bruuskeren naar een voor hen betere plek begeleiden.

  Personen met HSP zijn sfeer- en contextgevoelig. In een positieve (werk)situatie gaan ze als van zelf ´the extra mile´. In een giftige (werk)omgeving gaan ze als eerste door de knieën.
 
Personen met HSP fungeren om bovenstaande reden als een prima barometer. Een barometer die aangeeft hoe integer, correct en congruent een (werk)context is.

  Er is een verschil tussen hoog- of overgevoeligheid en hoogsensitiviteit.
Hooggevoeligheid gaat over een reactie op iets wat gebeurt. Hooggevoeligheid is iets wat bij persoonlijkheidsstoornissen, T(t)rauma en ASS veel voorkomt. Personen met HSP zijn kwetsbaar om hooggevoeligheid te ontwikkelen. In het blogartikel   ´De angst voor afwijzing overwinnen´ kan je daar meer over lezen.

  Personen met HSP in een rol als medewerker (niet in een leidinggevende rol) zijn harder voor zichzelf. Om die reden vertonen medewerkers met HSP vaak onaangepast perfectionisme. Onaangepast perfectionisme vormt een grote kwetsbaarheid tot het ontwikkelen van toxische stress en burn-out.

  Personen met HSP zijn proactiever dan de gemiddelde collega in het team. Ze bezitten het talent om potentiële problemen die zich ´mogelijkerwijs in de toekomst zouden kunnen voordoen´ op te lijsten. Vervolgens kunnen ze allerhande scenario´s proactief uitwerken, zodat deze problemen nog voor ze zich voordoen opgeheven kunnen worden.

Vooral de mate van zelfregulatie bepaalt of mensen hun hoogsensitiviteit eerder als een last dan wel als een talent zullen ervaren en kunnen inzetten. De zelfregulatie wordt bepaald door hoe je als persoon in elkaar steekt en de omgeving.

Volgende zaken zijn belangrijk om als persoon met HSP te komen tot een goede zelfregulatie:
- het plannen van voldoende hersteltijd;
- autonomie;
- het kunnen en willen inroepen van hulpbronnen;
- het kunnen detecteren van noden bij jezelf.

Tenslotte:
personen met HSP kunnen leren om met behulp van verbindende communicatie de (werk)omgeving zo te kneden dat iedereen er baat bij heeft.

 

Ik wens jullie veel succes en onderzoeksplezier,
Groet,
Mathieu Devies

 


 

In het najaar van 2016 volgde Mathieu de opleiding ´HSP voor professionals´ onder leiding van Prof. Elke Van Hoof aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). In deze opleiding worden alle bestaande wetenschappelijke onderzoeksresultaten over HSP met de meest recente neuropsychologische inzichten gecombineerd. Prof. Elke Van Hoof schreef in dezelfde periode het boek ´Hoogsensitief´. In het blog-item   ´HSP wetenschappelijk aangetoond´ kan je daaromtrent meer lezen.

Het maakt verschil als je als hoogsensitief persoon met je eigenschap hebt leren omgaan of niet. Het is daarom van belang dat een persoon met HSP de valkuilen én kwaliteiten van dit persoonlijkheidskenmerk leert begrijpen.

Een coachingstraject kan je helpen om te onderzoeken wat HSP voor jou betekent en hoe je deze eigenschap als een talent en kracht kan ervaren en inzetten. In een coachingstraject bij Mathieu kunnen volgende zaken aan bod komen:

  • Wat is hoogsensitiviteit? Ben ik hoogsensitief?
  • Hoe kan ik mijn hoogsensitiviteit als een kracht zien?
  • Wat zorgt in mijn leven voor overprikkeling? Hoe kan ik de overprikkeling vermijden?
  • Hoe kan ik dit aangeboren persoonlijkheidskenmerk als een talent gaan inzetten?
  • Hoe kunnen we overprikkeling, stress en burnout begrijpen vanuit de fysiologie van de hersenen?
  • Waarom zijn positieve psychologie, mindfulness en verbindende communicatie belangrijk?
  • Wat zijn de positieve kenmerken van HSP?
  • Wat zijn de valkuilen van hoogsensitiviteit?
  • Hoe kan een persoon met HSP zich openstellen voor het leven, voor anderen?
  • Waarom is autonomie en magie zo belangrijk voor personen met HSP?
  • Hoe communiceer ik over HSP?
  • ...

De persoonlijkheid van een persoon is meer dan één facet. Je kunt bijvoorbeeld extravert zijn, maar daarnaast ben je nog heel wat dingen. Zo gaat dit ook met hoogsensitiviteit. Je kunt hoogsensitief zijn, maar de mate waarin dat een probleem zou kunnen zijn, wordt door nog andere persoonlijkheidskenmerken beïnvloed. Door context elementen en de manier waarop je in jouw leven met uitdagingen omgaat.

 

Meer lezen over HSP?

´Wist je dat´ op de website van Te Gek
 
  https://www.tegek.be/hoogsensitiviteit/wat-is-hoogsensitiviteit/wist-je-dat.html


  HSP Vlaanderen

  Artikel HSP (Knack mei 2015)