Gezocht (m/v): de prins(es) op het witte paard

Esther Perel vertelt in onderstaande video-blog dat we nog nooit zoveel in de liefde investeerden als nu. Tezelfdertijd zijn we er nog nooit zo ontgoocheld en gefrustreerd in geweest. De Belgisch-Amerikaanse relatietherapeute is bekend door haar onderzoek naar de spanning tussen de behoefte aan veiligheid (en hechting) en de behoefte aan autonomie en vrijheid in menselijke relaties.

Esther Perel reflecteert over liefderelaties in tijden van sociale media en internetdating. Nog nooit was het aanbod aan potentiële partners zo groot en zo bereikbaar. Maar hoe weten we dat we de prins(es) op het witte paard hebben gevonden?

´De ware´ moet wel geweldig zijn - net omdat deze persoon heeft gemaakt dat je gestopt bent met swipen tussen verschillende potentiële partners op de markt.

De partner van mijn keuze zal al mijn noden (moeten) invullen, wens je dan. De lat ligt torenhoog. Mijn partner moet een geweldige minnaar zijn, mijn beste vriend, een geweldige co-ouder voor mijn kind, een persoon die mij het gevoel geeft nooit alleen te zijn, of die persoon die mij zonder stoppen het gevoel geeft geweldig, mooi en creatief te zijn, ... De prins(es) die mij naast stabiliteit ook avontuur en mysterie kan bieden. ´De ware´ zal al die rollen moeten invullen, zonder aarzelen en zonder falen.

Het idee van ´de ware´ is volgens Perel een problematisch concept in de context van partnerrelaties. Ontgoocheling en frustratie groeien goed in de kweekgrond van al deze verwachtingen. Geen enkele persoon kan al die noden voor jou invullen, hoe geweldig deze partner ook moge zijn.

Perel biedt een alternatieve kijk op ´de ware´. Jouw ware partner is die persoon waarmee je samen een verhaal schrijft en iets opbouwt. Een levensverhaal dat vanuit een set van gezamenlijke waarden of vanuit gedeelde betekenis vormt krijgt. Jouw band en gedeeld verhaal wordt ongetwijfeld door een prikkelende aantrekking en magie geïnspireerd en gevoed.

Als je een levensverhaal schrijft, dan ga je volgens Perel editeren, wijzigen, herschrijven, elementen veranderen of weglaten. Het leven is volgens haar nooit "een perfect sprookje van de prins op het witte paard".

Elk koppel kent volgens de psychotherapeute zijn problemen. Kies je voor die ene persoon dan kan je een bepaalde set van problemen verwachten en ervaren. Kies je een andere persoon, mag je een andere blend verwachten.

Pak van mijn hart...

Groeten,
Mathieu Devies

 

 

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Laat een berichtje na, of bel ons op.

 


 

In duopraktijk de Cocon bieden we partnerrelatietherapie aan.

Heb je het gevoel als koppel om meer en meer vast te zitten in een helse dynamiek? Kwetsende, moeilijke en pijnlijke perioden overkomen de beste partners.
In een veilige cocon kan er gezocht worden naar de diepere emoties en verlangens van beide liefdespartners. Met steun van de therapeut en je partner verdiep je als persoon je liefdevolle verbinding met jezelf én je partner.

Contacteer ons voor een intake.